Træhus

3 gode grunde til at dit næste hus bør være lavet af træ

Mursten og træ har længe konkurreret om hvilke af dem, der er det bedste byggematerialer, og der findes skam også gode argumenter. Men i denne artikel vil der være et fokus på træhusene.

Træhuse er i dag lidt mere sofistikerede end dem du sikkert byggede i trætoppene som barn, og der er fordele både til det ydre og indre.

Alle disse fordele vil blive gennemgået i nedenstående artikel, og når du har læst færdig, vil der forhåbentlig ikke være nogen tvivl om, hvilket materiale du tager ud og køber til dit næste hus.

1. Et miljørigtigt alternativ til et murstenshus

Du sparer miljøet en del kvaler, ved at vælge et træhus frem for et murstenshus. CO2’en fra huset bliver oplagret i træet, og dit hus som helhed udleder derfor en del mindre, end et murstenshus ville.

Når et træhus bliver bygget, bliver der ofte brugt harpiks frem for cement. Det udleder en del mindre CO2 at lave cement, end det gør at lave harpiks, og når huset engang bliver revet ned, er harpiks også blidere mod naturen end cement er.

2. Store økonomiske besparelser

Udover at du sparer miljøet for en masse CO2, så spare du også din pengepung for at blive lettet alt for meget. Træhuse er nemlig generelt set billigere end murstenshuse, da de er billigere at bygge og materialerne er billigere at lave – ikke at dette påvirker kvaliteten.

På varmeforbruget spare du også en del. For mens murstenshuse er bedre til at holde på varmen, da varmen kan lagres i stenene, betyder dette også at det tager en del længere tid at varme op. Du skal nemlig både varme hele rummet, plus alle murerne op, mens du i et træhus kun skal opvarme rummet.

For at det ikke engang skal være løgn, så spare du også penge på reparationerne. Træhuse kræver lidt mere vedligeholdelse end murstenshuse, men det handler ikke om andet end noget ny maling og måske udskiftning af et bræt her og der. Alt sammen noget du kan gøre selv.

Når et murstenshus skal repareres, er du nødt til at ringe til en eller flere faguddannede murere/håndværkere og det kan hurtigt blive en meget dyr affære. Meget dyrere end nogle brædder og en spand maling, i hvert fald.

3. Moderne og æstetetisk – en ’win win situation’

Afhængig af hvilken slags træ der er tale om, kan træhuset enten have en hyggelig eller moderne udstråling. Sort eller hvidt træ i ”unaturlige” farver, udstråler ofte mere denne modernitet og æstetisk. Det giver husene den kolde følelse vi ofte forbinder med modernitet, højteknologi og rigmandshjem.

Et hus i naturligt træ, ligger i den helt anden kategori. Ser vi sådan et hus tænker vi straks på skovture, skumfiduser og varme tæpper. Alt sammen ting vi måske ikke ligefrem ville kalde moderne.

De har i stedet en meget hyggelig og familiær udstråling, der giver os lyst til leg i skoven og fællesskab. Det er blandt andet af denne grund at mange sommerhuse er bygget af træ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *