Robotterne indtager de private hjem

Dette indlæg er sponsoreret.

De senere år er det blevet helt almindeligt, at man får sit hjem rengjort med en robotstøvsuger, og flere og flere anskaffer sig også en robot-plæneklipper. Den amerikanske virksomhed iRobot, der også stod bag en af de første kommercielle robotstøvsugere, arbejder dog også blandt andet på automatiserede rensemaskiner til tagrender og swimmingpools, så det bliver spændende at se, hvor automatiseret vores husholdning er om bare 5-10 år.

Robotstøvsugeren er den mest udbredte

Selv om der er en del forskellige typer af robotter, der sigter på almindelige forbrugere, er det indtil videre kun støvsugerne, der for alvor har vundet udbredelse. Det hænger nok sammen med prisen, for der skal virkelig volumen på, hvor de avancerede maskiner kommer ned i en pris, der er til at betale. Det er først de senere år, det er sket for robotstøvsugerne, og det har ført til en sand eksplosion af anskaffelser. Find en robotstøvsuger her hos Bilka eller hos en af de andre hvidevareforhandlere, og se prisniveauet. Det er overraskende lavt i forhold til situationen for blot få år siden.

En af de ting, der uden tvivl også har været med til at skubbe på udviklingen herhjemme, er brugen af robotstøvsugere herhjemme. Flere kommuner har nemlig valgt at udskifte – eller i hvert fald supplere – hjemmehjælpen med en robotstøvsuger. Den slags tiltag er med til at udbrede kendskabet til produktet, men er nok også for mange en blåstempling af, at robotstøvsugeren er et reelt og brugbart produkt.

Robotstøvsugere er overraskende effektive

I starten var mange skeptiske over for rengøringsevnen på et så lille apparat som en robotstøvsuger, men de virker faktisk rigtig godt. Det skyldes ikke mindst de roterende børster, som er en primær del af teknikken hos stort set alle mærker og modeller. Sugestyrken i de små batteridrevne robotter ligger langt under niveauet for en almindelig støvsuger, så der skal andre teknikker i brug. Ud over roterende børster udnytter robotstøvsugerne desuden, at de har mulighed for at køre langsomt og suge i et meget smalt bånd. Det medvirker alt sammen til at øge effektiviteten, og resultatet er i mange tilfælde, at den lille robot får mindst lige så meget skidt med op, som en traditionel støvsuger.

En stor fordel ved robotstøvsugerne er, at de gennemsnitligt støjer noget mindre end almindelige støvsugere. Mange nyere modeller kan desuden programmeres til at starte automatisk, for eksempel når familien alligevel er i skole og på arbejde. På den måde undgår man helt støjgener fra støvsugningen. Robotstøvsugeren finder selv tilbage til ladestationen, hvis den mangler strøm, så det eneste du selv skal gøre, er at tømme støvbeholderen en gang imellem.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Prisen er kommet ned og konstruktionskvalitet og rengøringsevne er blevet bedre, men træerne vokser ikke ind i himlen. De små robotter kan jo fortsat ikke støvsuge møbler og gardiner, og spindelvævet ved loftet får også lov at blive hængende. Robotterne kan også have svært ved at komme helt ind i hjørner og under lave møbler, og løse tæpper med frynser er heller ikke robotternes livret. Når alt kommer til alt, kan man med andre ord ikke undvære den traditionelle støvsuger helt. En robotstøvsuger er dermed en ekstraudgift, og selv om robotterne er blevet billigere, koster de stadig flere tusinde kroner, og det er trods alt en luksus, som ikke alle kan tillade sig.

Ikke overraskende er markedet på det seneste blevet oversvømmet med billige robotstøvsugere af tvivlsom oprindelse, men disse bør du gå langt uden om. De rengør langt fra tilfredsstillende, og går som regel også i stykker ret hurtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *