Sådan anlægger du et højbed

Hvis du gerne vil lave lidt om i haven, men måske bor i en lejet bolig, kan det være svært at finde ud af, hvad du må og ikke må. Hvis du går og pønser på en større omlægning, er det en god idé enten at rådføre dig med bestyrelsen eller eventuelt en advokat, der kan hjælpe dig med at finde rundt i reglerne.

Heldigvis kan du gøre rigtig meget i en have, som ikke nødvendigvis kræver tilladelser eller de store omlægninger. En af de meget populære måder at skabe liv i haven er ved hjælp af højbede, fordi de er perfekte til alt fra grøntsager til blomster. Her får du en guide til, hvordan du anlægger og dyrker planter i højbede.

Første trin: Lav en skitse

Inden du etablerer højbede i din have, er det en god idé at lave en skitse over haven. På den måde kan du finde ud af præcis, hvor du helst vil anlægge højbede. Du får et indtryk af, hvor de passer bedst, fordi du nemmere får et overblik over hele din have.

Hvor mange bør du starte med?

Med højbede er det heldigvis rigtig nemt at bygge ud og til, så du kan sagtens starte med et par stykker. Senere har du mulighed for at udvide med flere, hvis du har pladsen og lysten til det.

De skal kunne tilgås fra begge sider

Det er ikke meningen, at du skal træde på jorden i selve højbedet. Derfor er det vigtigt, at de kan tilgås fra alle sider, så hele bedet kan nås fra kanterne. Det vil sige, at højbedene optimalt set kun skal være en meter i bredden. På den måde kan du uden besvær komme til fra begge sider.

Det er ligeledes en god idé at anlægge gangarealer mellem bedene. Her skal der beregnes mindst en halv meter til.

Tag højde for vind og vejr

Når du skal placere højbedene, skal du huske at tage højde for vind og vejr. Derfor er det en god idé på forhånd at have en idé om, hvilke planter du gerne vil dyrke, så de kan få deres behov for eksempelvis sollys dækket.

Vil du gerne anlægge køkkenhave i højbedene, er det vigtigt, at du finder et sted, hvor der både er sol og læ.

Klargørelse af jorden

Når du har besluttet dig for, hvor dine højbede skal være, skal du klargøre den jord, der kommer til at være under bedene. Den skal forbedres, så du sikrer, at planternes rødder lettere kan arbejde sig ned i jorden. På den måde trives planterne bedst.

Hvis du har græs, der hvor bedene skal være, skal du starte med at skrælle græslaget af. Herefter skal du sørge for at grave jorden grundigt igennem. På den måde fjernes eventuelle ukrudtsrødder, som kan forstyrre de planter, du gerne vil have i højbedene. Du kan med fordel også blande lidt kompost i jorden, når du graver.

En anden mulighed er at placere flere kasser ovenpå hinanden. På den måde er du sikker på, at planterne har tilstrækkeligt med jord, uden at havejorden nødvendigvis skal for- og bearbejdes.

Jord på

Når underlaget er i orden, er det tid til at rammerne placeres. Herefter fyldes bedene med jord, som dine planter vil komme til at trives i. Jorden bør blandes op med kompost. Kompost kan i nogle kommuner hentes helt gratis på en genbrugsstation, så det er en god idé at undersøge det på forhånd.

Bedene skal fyldes godt op, da jorden efterfølgende vil falde lidt sammen. Efter et par uger, hvor jorden har haft tid til at falde til ro, kan du fylde mere jord i kasserne. Derefter kan du gå i gang med at så og plante i dine højbede.

Masser af varme og vand

Det smarte ved højbede er, at jorden hurtigere bliver varm. Det betyder, at planterne kan komme i god vækst tidligere på foråret. Jorden kan dog blive en anelse tør, så det er vigtigt, at du er opmærksom på at få vandet dem tilstrækkeligt.

Vær opmærksom, hvis du har flerårige planter

Hvis du dyrker flerårige planter i dine højbede, skal du være opmærksom på, at jorden langs kanterne kan blive kold i vintermånederne. Derfor skal du passe på med at placere planterne ude i kanten.

Giv bedene en evaluering

Når sæsonen er ved at gå på hæld, er det en god idé at foretage en evaluering. Hvad gik godt? Og hvad gik måske mindre godt? På den måde kan du næste sæson forbedre resultaterne endnu mere, så du til sidst får de skønneste højbede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *