gummilister i vinduet

Sådan udskifter du gummilisterne i dine vinduer

Gummilister, eller tætningslister som de også er kendt som, holder ikke for evigt. Med tiden bliver de flade eller slidte, hvilket kan mærkes på tætheden i huset. Når dette sker skal de udskiftes, men heldigvis behøver man ikke en fagmand for at kunne løse problemet. Det er nemlig noget du kan gøre selv.

Der er behov for gummilister i vinduer såvel som døre, samt andre steder i huset, hvor fugt og regn kan trænge ind. Ydermere bidrag listerne til, at der bibeholdes et godt indeklima, og varmen altså ikke siver ud af sprækkerne.

Der er flere tegn du kan holde øje med for at afgøre, hvorvidt der er behov for en udskiftning. Er listerne stadig elastiske? Er der revner eller har de løsnet sig? Prøv at lægge et stykke papir i klemme ved listen og luk vinduet. Hvis papiret nemt glider ud, når du trækker i det uden at du møder modstand, er det på tide at gøre noget ved problemet.

Udskiftning af gummilister

Før du kan begynde at montere din nye tætningsliste, skal den gamle naturligvis fjernes. Måske er de løse nok til at du kan fjerne dem med hænderne, og hvis ikke kan man med fordel bruge en spartel til at skære dem løs.

Der er flere forskellige løsninger i forhold til de nye lister du sætter i. Du kan både vælge mellem nogen der skal limes fast og andre der er udstyret med selvklæbende lim. Sidstnævnte er nok det nemmeste, hvis du gerne vil slippe for besværet med at smøre lim ud på listerne og sikre dig at det tørrer.

Du skal være overbevist om, at de nye gummilister passer til det vindue, hvor de skal monteres. Sæt herefter den klæbende del fast og sørg for at det sidder rigtigt. Et godt råd vil være at sikre sig at listerne sidder rigtigt fast med en hæfteklamme pistol.

Vedligeholdelse af listerne

Der er forskellige metoder du kan benytte for at sikre dig, at dine gummilister holder så længe som muligt, og du derfor får det optimale for pengene.

For det første er det vigtigt, at holde dem rene. Sørg for at støve af, så de kan bevares så længe som muligt. Gummilisterne kommer under ingen omstændigheder til at vare for evigt, men med den rette indsats kan du forbedre levetiden.

For at skabe de bedst mulige rammer for at listerne virker, er det også vigtigt, at du tager stilling til, hvilket materiale dine tætningslister skal være lavet af. Foruden gummi kan du nemlig også få skum eller silikone. Skum er den billigste model af de tre. Til gengæld holder det kun i 1-2 år, hvor silikone i kontrast kan holde op til 10 år. Dette er derfor en overvejelse du skal gøre dig, inden du går i gang med arbejdet.

Det er dog heldigvis hverken dyrt eller svært at ordne dette problem selv. Så hvis det trækker i dagligdagen eller fugten sniger sig igennem vinduet, er det bare på med handskerne og så ellers i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *